TIOP-1.2.2-11/1-2012-0040 - Befogadó múzeum

TIOP-1.2.2-11/1-2012-0040 - Befogadó múzeum

2012. november 5-én indítottuk el a „Befogadó múzeum” című projektet, amely az Új Széchenyi Terv keretében, európai uniós forrásból 48 770 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült (TIOP-1.2.2-11/1-2012-0040). Segítségével sajátos adottságainkra építve erősödik majd szerepünk Kisvárdán és környékén, hatékonyabban működünk nem-formális és informális tanulási helyszíneként, és az eddigieknél is eredményesebben tudunk bekapcsolódni a formális oktatás rendszerébe, a képesség- és kompetenciafejlesztésbe.

A 14 hónapos projekt során elősegítjük a digitalizált kulturális örökségi értékekhez való hozzáférést. 2013. december 31-ig, a múzeum épületében három helyen, összesen 130 fő befogadására alkalmas, 384 m-nyi oktatóteret alakítunk át, szerelünk fel korszerű bútorokkal, kreatív eszközökkel, és látunk el a múzeum gyűjteményeihez és kiállításaihoz kapcsolódó tartalommal. A felújított terekben 5 db virtuális pontot helyezünk el.

Az oktatási feladat ellátásához felújítjuk a nagyfelületű, festett mennyezetet és a belső falfelületeket. A Rétközi Múzeum iskolabarát infrastruktúra fejlesztésének része lesz az örökségvédelmi előírások szerinti, hiteles rekonstrukció. A látvány is része lesz a kulturális nevelésnek, és a rekonstrukciós folyamatokból oktatófilm készül

Az épület két szintjén három oktatóteret alakítunk ki a projekt keretében. Az egylégterű földszinti terem közösségi oktatótérré válik, befogadóképessége lehetővé teszi egyszerre több iskolai csoport, akár 100 fő foglalkoztatását is. Méreteiből adódóan többfunkciós: egyszerre kiállítótér, játszóház, foglalkoztató terem. A földszinti közösségi oktatótérből leválasztva alakítjuk ki a pulyasarok névre hallgató, kiscsoportok foglalkoztatására alkalmas teret, ahol kreatív foglalkozásokra, szakkörökre (pl. babaruhavarrás) nyílik lehetőség. A pulyasarok melletti vendégfogadó sarkot ruhatárrá alakítjuk. Az emeleti karzaton, a közönség által jelenleg kihasználatlan helyiség 15 fős csoport fogadására alkalmas speciális oktatóteremmé válik a fogyatékkal élő diákok számára.

Az öt virtuális pont esetében alapvető elvárásként fogalmazódott meg, hogy a kisvárdai Rétközi Múzeum tárgyi emlékeivel együtt élő, azzal szorosan együttműködő informatikai rendszer és az ezt támogató szoftveres rendszer kerüljön kialakításra. Fontos szempont, hogy az állandó kiállítás régészeti, néprajzi, viselettörténeti részeit modern informatikai eszközök segítségével korszerűen, szórakoztatóan és minél interaktívabb formában tudjuk bemutatni az érdeklődőknek.

A fizikai akadálymentesítés keretében a földszinti terek mozgássérültek számára is használhatóvá válnak Az építési beruházás során két rámpa épül: egy a főbejárathoz egy pedig a belső tér szintkülönbségeinek kiküszöbölésére. A jelenleg egészséges látogatók számára is nehezen használható mosdók felújítása, akadálymentessé tétele a fizikai akadálymentesítés másik sarokpontja. Az emeleti szinten a foglalkoztató terem értelmileg akadályozott, kommunikációban korlátozott, autizmussal élő gyermekek számára készül. Az itt elhelyezett virtuális pont speciális, leegyszerűsített grafikus interfész segítségével ismerteti a múzeum digitalizált gyűjteményét.

Infokommunikációs akadálymentesítés során múzeumpedagógiai célcsoportok igényeihez illeszkedő látogatóirányítási és tájékoztatási rendszert alakítunk ki.

A fogyatékkal élők hozzáférését támogató további infrastruktúra fejlesztések keretében számukra a múzeum használatát segítő kreatív eszközöket szerzünk be: tapintható, érzékelhető, kipróbálható műtárgymásolatok, rekonstrukciók, anyagminták.

Biztosítjuk a projekt során létrejövő produktumok online hozzáférhetőségét. A TÉRKÉPTÉR felületen, a Képgalériába a beruházáshoz kapcsolódó fotókat töltünk fel, ahogy haladnak előre a foglalkozások.

További információ:
Dr. Vofkori Mária
múzeumvezető
Rétközi Múzeum
4600 Kisvárda, Csillag u. 5.
06-45-405-154
retkozi@t-online.hu

http://vardaimuzeum.hu/