Tamás Tímea: Ikermondák

Tamás Tímea Ikermondák                 

Gyerekmesék felnőtteknek

Szurcsik József illusztrációival

Rétközi Múzeum Baráti Köre Egyesület, Kisvárda, 2017

Három mese, három különböző hangvétel, három világ találkozik Tamás Tímea könyvében. A szerző és vele együtt a társszerző illusztrátor, Szurcsik József ‒ határvidékeken bolyong. Ott, ahol mese és valóság összeér. És egynél több ilyen határvidék van.

A varsági hegyek aljában, az elhagyott őzetetőhöz közel nemcsak a kis forrás és az ő csodatevő tündérei barangolnak, hanem ott tanyázik örökkön-örökké az emberi lélek is. Vagy az, ami kiismerhetetlen belőle, de azért megsejthető. Ez határvidék ott van a kismese barlangjában is, aki az egyedüli igazi mese a világon, s mint ilyen alakváltó, de ott van a nagyon közeli múltban, a nagyapa történetében, akit az apja annyira szeretett, hogy csináltatott neki egy gyönyörű futócipőt egy olyan korban, amikor ez nem volt szokásban.

Ahogy a maga rejtélyes módján a futócipő betöltötte, úgy ez a három mese – Ikermondák, A kismese, A futócipő – is szeretné betölteni a maga rendeltetését, ezért hívja és viszi magával az olvasót egy ikervilágba, egy peremvilágba, egy határvidékre, ahol minden ott van, ahol minden találkozik, amiből az emberi lélek való. Csak szét kell tudni szálazni a rétegeket, meg kell látni a mélységeket, meg kell találni az utakat. Mert mindent, amiből a lényegünk való, elrejt előlünk a létezés, akár a keserűlapu levelek a kis forrást. Tündéreknek való út ez, és embernek. Gyerekmese – felnőtteknek.

Írta: Tamás Tímea, azaz dr.Vofkori Mária, a kisvárdai Rétközi Múzeum igazgatója

Illusztrálta: Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész, a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem docense

Szerkesztette: dr.Ködöböcz Gábor irodalomtörténész, az egri Eszterházy Károly Egyetem docense

Kapcsolat

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.