Tulipános láda

A tulipános láda Magyarországon az asztalosok által készített menyasszonyi láda legáltalánosabb elnevezése. A Dunántúlon tűnt fel először, a 19. század első felében.

A tulipán motívum már a 17. században megjelent egyes festőasztalosok munkáin, de főszerepet a 18. század második felétől kapott, főként a dunántúli műhelyek bútorain, elsősorban a ládákon. A tulipános láda kifejezés terjedését sokban elősegítette a „Beszegődtem Tarnócára bojtárnak” (1846) című műdal, melyben a „Fölteszik a tulipános ládámat” kezdetű sor is szerepel. (Ezt Szigligeti Ede is beillesztette a „A csikós” című népszínművébe.) Ezzel a tulipános láda megjelölés az ország oly vidékein is meghonosodott, ahol a bútorfestésben nem, vagy csak ritkán volt szokás tulipánt alkalmazni.

Gyűjteményünk egyik legkülönlegesebb tulipános ládájának leírását Bodnár Zsuzsanna etnográfustól idézzük:

„Az asztalosládák egyik érdekes, nagyméretű, világos alapszínű darabja a kisvárdai Rétközi Múzeum gyűjteményében található festett tulipános láda. Módos leányé lehetett, amit az is jelez, hogy virágozás nemcsak az elejére, hanem az oldalaira és a tetejére is került. Színezése és motívumvilága a viski templom festett mennyezetét idézi. Két rövid végén barokkos vasalást utánzó fekete festés, az elején pedig reneszánsz hatású, szimmetrikusan felfestett, igen dekoratív olasz korsó és koszorú helyezkedik el. Közepén hullámvonalas, leveles-virágos indaszár. A kulcslyuk alatt belül az 1826-os évszám látható. A virág a természetábrázolás a reneszánsz és a barokk divatba jöttével vált a tulipános ládák motívumává. A valószínűleg festőasztalos által készített, Fényeslitkén használt darab a reneszánsz stílusjegyeit viseli magán, viszont külső fedelének négy sarkában, virágos környezetben megjelenik a madárábrázolás is. Népi bútorainkon igen ritka az állatábrázolás, így a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei darabokon is. K. Csilléry Klára szerint a madár elsősorban azokon a paraszti tárgyakon  szerepel díszítményként, amelyek a párválasztáshoz, a szerelemhez, az élet folyamatosságához kapcsolódnak, illetve ezen ünnepek kellékei, részei; így a szerelmi ajándékokon, kelengyetárgyakon, továbbá az élet reprezentatív tárgyain."

A tulipános láda vásárlás útján került a Rétközi Múzeum gyűjteményébe, 1965-ben Makay László vásárolta Cseh Andor fényeslitkei református lelkipásztortól.

A tulipános láda méretei – magassága: 40 cm, szélessége: 46 cm, hossza: 87 cm. Anyaga fenyőfa. Leltári száma: 65.31.23.                                                

 

 

Felhasznált irodalom:

Magyar néprajzi lexikon. Szerkesztette: Ortutay Gyula. Akadémiai Kiadó, Budapest 1977–1982.

Bodnár Zsuzsanna: Bútorok. In: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népművészete. Szerkesztette: Ratkó Lujza, Nyíregyháza 2014, 295–333.

Kapcsolat

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.