Reneszánsz kályhacsempe a kisvárdai várból

 

Reneszánsz kályhacsempe a kisvárdai várból

 

A kisvárdai vár területén folytatott ásatások az évtizedek folyamán nagyszámú leletanyaggal gazdagították a Rétközi Múzeum gyűjteményét. Az előkerült leletek közül kiemelkedőek a vár egykori kályháinak csempéi, amelyek minőségüket és művészeti értéküket tekintve is igen sokrétűek. Az egyik legismertebb, szinte egészben fellelt példány az 1954. március 19. és április 17. között folytatott leletmentések során került napvilágra. A munkálatok idején Éri István és Szabó György régészek a sportpálya felől elhelyezkedő északi részt kutatták, ahol a belső vár omladékát rejtő emelkedést bontották el.

A kályhacsempe négyzetes alakú, rózsaszín anyagú és sötétzöld mázas. Díszítése vegyes, ugyanis felületén keverednek a figurális és az ornamentális, azaz növényi elemek. A csempe mintázata egy keretben van elhelyezve, a keret pedig több sávra van osztva. A középső sávot pikkelyszerűen díszítették. A középpontban egy lovas látható egy vár előterében, amely dombok között emelkedik. A lovas és lova igen aprólékosan van ábrázolva. Pontosan felismerhetőek a lószerszám részei, illetve a lovas öltözete, aki a fején sisakot visel, sarkantyús csizmája a kengyelben van. A lovas és a keret közötti részen gazdag leveles-ágas díszítés van.

A kályhacsempét Éri István a 1630–1640-es évekre keltezte. Széles oldallapjai alapján eredetileg a kályha lábánál lehetett elhelyezve. Hasonló lovas ábrázolással barna mázas töredékek is előkerültek az ásatások során. Ez alapján arra következtethetünk, hogy egy vegyes, zöld-barna színű kályhát emelhettek egykoron, vagy pedig két eltérő színű kályhát építettek ugyanazzal a díszítéssel.

A kisvárdai várban előkerült kályhacsempék számos típust képviselnek. A lengyelországi, a kassai céhes és a habán gyártmányok ugyanúgy előfordulnak az anyagban, mint a népies, valószínűleg falusi vagy mezővárosi mesterek által készített darabok. A díszítésük igen színes, hiszen a legegyszerűbb máztalan példányok is megtalálhatóak itt, de zöld, illetve barna árnyalatú, esetleg tarka vagy többszínű, ónmázas csempével díszített kályhák mellett is melegedhettek a kisvárdai vár egykori lakói.

A kályhacsempe mérete: 20,50 x 20,50 cm, oldallapja: 12 cm.

 

 

Felhasznált irodalom:

Éri István: A kisvárdai vár kályhacsempéi. Folia Archaeologica 6 (1954) 146–152.

Földing Zoltán: A kisvárdai vár XV-XVII. századi kályhacsempéi. A Nyíregyházi Jósa András Múzeum Évkönyve 39-40 (1997–1998) 265–309.

Kapcsolat

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.