Középső neolitikus festett edény Kisvárdáról

 

2019 novemberében, a stadion mellett megelőző feltárás keretében, egy középső neolitikus temetkezés látott napvilágot Kisvárda, Gilisztás lelőhelyén. A sírból egy bal oldalára fektetett, felhúzott végtagokkal eltemetett halott került elő, akinek két kerámia edényt helyeztek el mellékletként a koponyája mellé. Az 1. számú melléklet egy hiánytalan állapotban fennmaradt, festett díszű csőtalpas tál volt.

Az edény vékony falú, magas talpú, teste félgömbös, de kissé szögletesedő. Teljes felületén vékony, halvány alapozás található, amelyet további vonalakkal díszítettek. A festett, vékony vonalak kötegszerűen kanyarognak, az egyes kötegeket vastag festett sávok választják el. A vonalak fekete festékkel lettek kialakítva, míg kitöltésükhöz fekete és vörös festéket használtak. A vörös színt az okker, míg a feketét feltehetőleg nyírfakátrány biztosította. Hasonlóan festett edényekkel máshol is találkozhatunk vidékünkön, a környéken talált leletek egy külön csoporthoz és kapcsolataikhoz köthetőek (Szamos-vidéki típusú festett kerámia).

A temetkezés és mellékletei a középső neolitikus Alföldi Vonaldíszes Kerámia (AVK) kultúrájához köthetőek (Kr.e. 5500/5400–5000/4900). Erre az időszakra jellemző, hogy a sírokat elsősorban a településeken belül, a lakóházak közelében helyezték el, mivel sokkal szorosabb kapcsolatban álltak halottaikkal, mint a jelenkor embere. Temetkezési szokásaik hosszú időn keresztül viszonylag változatlanok maradtak, az elhunytakat általában oldalukra fektetve, felhúzott kezekkel és lábakkal, azaz zsugorított pózban helyezték el a sírgödörben. A kisvárdai sírban feltárt halott esetében is ezt a rítust figyelhetjük meg. További érdekesség, hogy a csőtalpas edényhez hasonlóan, a csontváz koponyája is vörös festékkel, okkerral volt bekenve. A festék és a különleges kerámia mellékletei alapján feltételezhetjük, hogy az elhunyt közösségének magas rangú, megbecsült tagja volt.

Az edény magassága: 19,20 cm, peremátmérője: 16,20 cm, talpátmérője: 12,50 cm. Gyarapodási száma: 270 (2020).

Kapcsolat

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.