Kendő – 2022. október

 

 

 

A paraszti gazdálkodásban évszázadokon át jelentős szerepet töltött be a kender és a len feldolgozása, vászonná, textíliává szövése. A háztartásokban a nők feladata volt gondoskodni a család ruházatáról, a háztartás és a gazdálkodás vászonneműiről. A kész vásznat változatosan használták fel, készítettek belőle nőknek alsószoknyát, férfiaknak bőgatyát, inget, a háztartásban ünnepeken és hétköznapokon használt abroszokat, törölközőket, pászkakendőket, osztó-, törlő- és szakajtókendőket, komód- és kredencterítőket, szalmazsákokat, lepedőket, lisztes- és terményes zsákokat, ponyvákat.

A textíliák egy jelentős részét a kendők tették ki. Az élet minden szakaszában és a háztartás minden területén ott találjuk őket. A kendő jelképként és használati eszközként egyaránt funkcionált, mennyiségük és minőségük a család és a férjhez menő lány módjáról, ügyességéről is árulkodott.

A kendők változatos használati módjából és nagy számából adódott változatos díszítésük is. A kendőket mindig alsó végükön díszítették. Szedett csíkos és hímzett díszítésűek egyaránt voltak közöttük.

Ezt a szedett mintás törülközőkendőt 1970-ben vásárolta a Rétközi Múzeum, Sarkady Nagy Józsefné szabolcsveresmarti lakostól. Anyaga pamutos vászon, díszítése rózsás és társkitöltésként közepén vastagított kelyhes motívumok találhatóak. Jóval lentebb fogazatos csík díszíti. Díszítményei piros pamuttal készültek.

A kendő méretei – hossza: 87 cm, szélessége: 61 cm. Leltári száma: 70.8.4.

Galéria