Húsvéti keménycserép tányér

 

                                                                                                                                                                                                                                                                               

                                                                                           készítés helye és ideje: Hollóháza, 1915–1919, átmérője: 23,5 cm, gyarapodási száma: 265

 

Gyűjteményünk eme darabja érdekes történelmi és gazdasági korszak termékeként született: tart az I. világháború, véget ért az ifjabb Istványi Ferenc irányította, 1902–1915 közötti, a hollóházi gyár szempontjából felfutó korszak, és a tulajdonos kényszerűségből társas céget alapít a budapesti keménycserépgyártásban jelentős gyakorlatot szerzett Fischer Emil gyárossal, amit az üzem hivatalos neve is tükröz. A „Gróf Károlyi László hollóházi uradalmi kőedény és Fischer Emil-féle fayance gyára” cirkalmas titulus jelzi, hogy így szerettek volna kilábalni a válságból, ami az elhúzódó háború miatt végül is nem sikerült, a gyár működését az ország szétesése miatt, 1918-tól időlegesen szüneteltetni kellett.

Az edény ábrájának választása annak az addig is követett gyakorlatnak a bizonyítéka, amely a gyárat folyamatosan jellemezte: elébe menni a vásárlói kívánalmaknak és ízlésnek, és olyan díszítésű termékeket előállítani, amelyek mindenképpen elnyerik a nagyközönség tetszését. Ilyenek voltak a különböző női- és bár ritkábban, de férfineveket is tartalmazó tányérok, vagy például az „Éljenek a nyíregyházi leányok” feliratot magukon hordozók, illetve az ország különböző városainak vagy tájainak neveivel ellátottak.

Tányérunk öblében a locsolkodások alkalmával jutalmul kapott színes tojások tárolására szolgáló, barna, karos kiskosár látható, benne piros (bordó) hímestojásokkal, és a kosár karjának felső részére bokrétába kötött színes szalaggal. Ami szokatlan ezen a tányéron, az a sárga kiscsibék szerepeltetése a kompozícióban. Ez még kedvesebbé, és egyben egyértelműbbé is teszi a tányér ünnepi jellegét, amit még a kosárból kilógó kék barkák is erősítenek. A peremen az öböl kompozíciója még hangsúlyosabban jelentkezik: sárga kiscsibék futnak a kék szalaggal átkötött, barkaággal díszített hímes tojások után.

Végezetül mit tehetnénk még hozzá a tányérunkkal kapcsolatos mondandónkhoz, mint azt, hogy: Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

 

Kapcsolat

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.