Hollóházi keménycserép tányér

Készítés helye és ideje: Hollóháza, 19. század utolsó harmada,

mérete: átmérője 22,5 cm, leltári száma: 64. 2. 9

 

   Hollóháza a felső-magyarországi keménycserépgyártás egyik legtermékenyebb üzeme, mind a mai napig működik, igaz, ma már csak porcelángyártással foglalkozik. Az eredetileg üveghutaként indult, majd 1831-től keménycserépgyárként működő, gróf Károlyi-tulajdonú manufaktúra egymást váltó bérlői és működtetői közül kiemelkedik Istványi Ferenc, akinek pályafutása 1859-ben kezdődött, és közel fél évszázadig tartott. Ez alatt az idő alatt készült ez a dísztányér is.

   A tányér azon cserépedények közé tartozik, melynek ábrája kitölti az egész felületet, s nem válik el egymástól a tányéröböl és a tányérperem díszítése. A törökös motívumokra visszavezethető, kézzel festett díszítés növényi ornamentikája alulról haragoszöld, lándzsaszerű levelekkel indul fölfelé. Középtájon jobbra és balra, szimmetrikusan felfestett, kifelé forduló, nagyméretű, kinyílt, piros virágok láthatók, melyeknek közepén kis, sárga-kék magból induló, sötétbarna bibe nő ki. A középső, felül elhelyezett virág kinyílt szirmai kékek, a belső mag pedig, amelyből a barna bibe indul, itt sárga-piros színre vált. A peremszélen keskeny, barna csík fut körbe.

  A más gyárak (Miskolc, Telkibánya, Pécs) repertoárjában is szereplő stílus és ábrázolásmód a 19. század végén jelentkezett, s megjelenésére hatással lehetett a szecesszió is. Az edény alján, masszába nyomva a HOLLÓHÁZA márkajegy látható, Arial betűtípussal nyomva. A tányért egy pátrohai gyűjtő ajándékozta a kisvárdai Vármúzeumnak 1964-ben.

Kapcsolat

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.