A győröcskei templomgomb

 

A győröcskei régi paticstemplom toronygombja. Korongolt cserép, zöld mázzal. Gömb formájú, tetején gomb (mint egy cserépfedő fogója), a gömb tetejénél valamivel lejjebb homorú törés, közepén homorú öv, alatta tojás alakú gyöngysor benyomkodással. Alja hiányos. (A tetejéről a gomb letört, fel kellett ragasztani.)

Az ősi Győröcskét, mivel a gát megépítése után is a Tisza árterületén maradt, az 1850-es évek második felében egy jelentősebb árvíz elpusztította. Korabeli egyházi iratok szerint a református templom fatornya feldőlt, de a menekülők nem hagyták veszni. Szájhagyomány szerint szántalpra tették, és ökrökkel a mai Győröcske területére szállították. 1858-ban már új helyén – közel száz évig – szolgálta a híveket. A hiányzó toronygombot lemezből készülttel pótolták.

Amikor az árvízben a torony eldőlt, a sérült toronygomb elsodródott az alig egy kilométerre lévő, akkor Győröcskéhez tartozó Földvártanya irányába, és az árvíz leapadása után, azt megtalálva valaki az ottani pincéjébe tette. Ez a cserép toronygomb az 1950-es években került ismét elő, Rozvicsák István halász talált rá, aki Tisza által elmosott – már nem lakott – Földvártanya egyik pincéjének a törőpartban megjelent boltívére lett figyelmes és azt  megbontva, a sárban találta. Tőle Berecz Ottó nyugalmazott tanítóhoz került, aki 1955-ben Makay Lászlónak, a kisvárdai múzeum későbbi igazgatójának adta megőrzés céljából. A toronygomb jelenleg a győröcskei református templomban van kiállítva.

Kapcsolat

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.