Válogatás a III. Nyíregyházi Nemzetközi Fametsző Művésztelep alkotásaiból

2008.07.03. – 2008.09.01.

A Sóstói Nemzetközi Fametsző Művésztelep célja az, hogy ezt az ősi technikát, melyet ma már alig néhányan művelnek, újra az érdeklődés középpontjába állítsa, megmutatva sajátos művészi kifejezési lehetőségeit.

Korunknak az esztelen fogyasztásra, az eldobhatóságra, az üres blöffökre felépített társadalmában ez a technika irányítja rá a figyelmet az olyan örök művészi értékekre, mint a mívesség, hitelesség, értékteremtés, az érték megtartása, továbbadása. A fametszet technikája nem ad lehetőséget a könnyelműségre, a meg nem gondolt gondolatok képi megjelenítésére, hiszen amit a fából kihasítok, azt már büntetlenül nem helyezhetem vissza, amit megfogalmazok, annak úgy kell megtörténnie. Nem módosítható, le nem tagadható, el nem hazudható.

sosto

Gyulai Líviusz: Sinka István pásztorköltő (2005)

A fametszet technikája a mai számítógépes grafikai technikákhoz képest lassúnak is mondható, hiszen egy tenyérnyi metszet elkészítéséhez több nap számtalan munkaórájára van szükség, de ahogy halad a véső a felületen, és ahányszor újra az anyagba hasít, annyi gondolat születhet meg. Ahogy a perzsa közmondás tartja a szőnyegszövésről, ahány csomó, annyi gondolat. A művésztelepre éppen ezért olyan szakmai színvonalú alkotókat hívtunk meg, akik már túl vannak az én-keresés, az önmegvalósítás fázisain, tudják, mit akarnak, azt el is tudják mondani sajátos, kiforrott formanyelvükön, és – nem utolsósorban – föltételezhető, hogy van is mondanivalójuk.

Szepessy Béla

A kiállításon a következő alkotók munkáit láthatják:

Antall István
Danka Attila
Gyulai Líviusz
Pavel Kovács (UA)
Magyar Mónika
Pató Károly
Szepessy Béla
Szőcs Géza
Antoon Vermelyen (B)

Az alkotások a nyíregyházi Városi Galéria gyűjteményéből valók.