Van szerencsénk hívni a nagyérdemű közönséget!Utazzon az Omnibusszal!Kisvárda a századfordulón!

múzeum logó 

Az idén immár hatodik alkalommal volt Múzeumok Éjszakája Kisvárdán. A késő esti órákig 20. század eleji hangulatban érezhették magukat az érdeklődők a Rétközi Múzeumban.

A rendezvényt dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter nyitotta meg, majd Leleszi Tibor polgármester köszöntötte a megjelenteket. Az esemény házigazdája, rendhagyó módon két intézményvezető, dr. Vofkori Mária a múzeum-, és Szivák Gábor a könyvtár igazgatója volt. Ráhangolódónak hangulatos zenét játszott csellón Agárdi Eszter és Agárdiné Csáki Ildikó a Weiner Leó Művészeti Iskola egykori növendéke és mai tanára.

Fehérvári Béla és Fehérváriné Zalezsák Ilona képzőművészeti kiállításával indult a program, majd egy meglepő, színházba illó, forgószínpadi fordulattal a 20. század eleji Sipos Czukrászdában találták magukat a látogatók. A korabeli hangulatos berendezésről a múzeum munkatársai mellett Horváthné Sipos Ágnes dekoratőr gondoskodott. A süteményeket, limonádét és a mindenféle mignon tortákat a helyi cukrászok biztosították: a Poncsák Cukrászda, a Várda-Linzer Plusz Kft., a Coffee Tea Area és a Mérész Cukrászda.  Pultjaik előtt az egész este folyamán hosszú és türelmes sorok álltak.

1903-ban indult útjára először az omnibusz a városban, és az idei június 20-i délutánon a nagyérdemű közönség újra igénybe vehette ezt a sajátos közlekedési eszközt Kisvárdán. A Rétközi Múzeum és a kisvárdai vár között sötétedésig járt a korabeli jármű, amely óriási népszerűségnek örvendett, minden egyes alkalommal zsúfolásig megtelt.

A Múzeumban is egész este teltház volt. A látogatószám elérte az 1257 főt. Dégi Zoltán táncpedagógus növendékei korabeli divatbemutatóval és tánccal szórakoztatták a közönséget, a gyerekek gyöngyöt fűztek, rajzoltak, arcukat festették, miközben a két házigazda korabeli anekdotákat mesélt. Az épület előtt mézeskalácsot Pipicz Annamáriától, tűzzománc ékszereket István Anikótól lehetett vásárolni. Benő Zoltán bőrdíszműves tárgyakat, a Megoldás Közhasznú Egyesület és Zámbó Marianna pedig kézműves termékeket kínált. Az Amadeus Étterem sátrában frissítőhöz juthattak a látogatók.

Bárki kézbe vehette és olvashatta az erre az alkalomra megjelenő Kisvárdai Friss Újságot, amely a Múzeumok Éjszakájának magánszáma volt.

Az este folyamán a már korábban meghirdetett Régi ruhák, régi bálok, régi kocsik című rajzverseny díjkiosztására is sor került, majd a czukrászdában az előzetesen felajánlott értékes tárgyakat tombolán sorsolták ki. A Rétközi Múzeum kezdeményezésére megalakult a Kisvárdai Jótékony Nőegylet, amelyhez azonnal több mint hatvan hölgy csatlakozott, de az érdeklődés azóta is folyamatos és várják a további jelentkezőket, illetve pártoló tagokat.

A tartalmas éjszaka jótékonysági bállal zárult, melyen bárki bemutathatta és kipróbálhatta tánctudását. Ebben Bölkény Lili táncpedagógus segédkezett, aki folyamatosan invitálta táncra a jelenlévőket.

A rendezvényt Kisvárda Város Önkormányzata, Zámbó István, a Kisvárdai Rotary Klub, az Életet az éveknek Nyugdíjas Klub, az Egészségmegőrző Nyugdíjas Klub és a Baráti Kör Nyugdíjas Klub támogatta.

A Rétközi Múzeum köszöni a támogatók nagylelkűségét és a nagyérdemű közönség becses pártfogását. Mivel csak értük és általuk valósulhat meg minden hasonló rendezvény reméli, hogy a szíves pártfogás a jövőre nézve is fenntartható számára.

1.Muzeumok Ejszakaja 2.Muzeumok Ejszakaja 4.Muzeumok Ejszakaja 5.Muzeumok Ejszakaja 6.Muzeumok Ejszakaja 9.Múzeumok Éjszakája

8.Múzeumok Éjszakája

10.Múzeumok Éjszakája