Síppal, dobbal, nádi hegedűvel

2012. október 18-án a Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola alsó tagozatos tanulóinak Tilinkó nevű csoportja egy különleges múzeumi foglalkozáson vehetett részt a kisvárdai Rétközi Múzeum szervezésében.
Erre a rendkívüli foglalkozásra a múzeum “Tanulok, hogy befogadjam” című TÁMOP-3. 2.8.B-12/1-2012-0015 jelű pályázatának keretében került sor.

022

Kattintson a képre, galéria nyílik!

A kíváncsi tekintetű gyermekeket dr. Vofkori Mária, a múzeum igazgatója köszöntötte, majd elkezdődött egy csodálatos utazás a népmesék, népdalok, népi mondókák világába, melynek során sok érdekes népi hangszerrel ismerkedhettek meg a tanulók. A foglalkozásokat Hajdú Ágota a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola tanára vezette. Élményszerű előadásával elvarázsolta a gyerekeket, lehetőséget adva a játékra, mozgásra. A tanárnő citerajátéka során a szegény ember bőrébe bújva együtt énekeltünk, együtt „győztük le” a farkast.

A tanulók csodálkozva vették szemügyre a sok, eddig talán csak képeken látott népi hangszert. Megismerhették az egyszerű pikulát, a körtemuzsikát, kobozt, citerát, tekerőlantot, hegedűt stb. Ágota nagyon szemléletesen mutatta be ezeknek a hangszereknek a felépítését, működését és használatát. Szívesen válaszolt a kíváncsi nebulók kérdéseire is. Akkor volt csak nagy az öröm, amikor kézbe is vehették és kipróbálhatták ezeket a hangszereket, megízlelve a zenélés örömét.

Ezen a délelőttön a népi hangszerek megismerése által is közelebb kerülhettünk őseink kultúrájához, élvezhettük a népzene múltból fakadó és a jövőben is erőt adó varázslatos ízeit. Köszönjük szépen!

Korpai Sándorné
tanító