Régészeti tábor

Régészeti tábor

2018. június 12. és 15. között a Szent László nyomában című (EFOP-3.3.2-16-2016-00335) pályázat keretében régészeti tábort szerveztünk a Szent László Katolikus Általános Iskola diákjainak.

A tábor első napján egy régészeti feltárást látogattunk meg Nyíregyháza mellett. Az ásatáson Pintye Gábor, a Jósa András Múzeum régésze vezette körbe a csapatot, aki elmesélte, hogyan dolgoznak a régészek terepen és kikkel találkozhatunk még egy feltáráson. A terepi kirándulás után a Jósa András Múzeum állandó régészeti kiállításában Mester Andrea régészeti gyűjteménykezelő tartott rendhagyó tárlatvezetést.

A második nap a Sóstói Múzeumfalu Árpád-kori falurészletében vártak minket színes programokkal. Kosztyu Brigitta kíséretében a gyerekek betekintést nyerhettek a korszak mindennapjaiba, korhű anyagokkal, eszközökkel, mesterségekkel ismerkedhettek, továbbá íjászkodáson is részt vehettek.

A harmadik napon Nyírbátorba látogattunk el, ahol a Báthori István Múzeum igazgatója, dr. Báthori Gábor várt bennünket. A rossz idő ellenére rendkívül tartalmas programokon vehettünk részt, megnéztük a református templomot, ahol többek között a templom építtető Báthori István is nyugszik. Ezt követően a Báthori Várkastélyt tekintettük meg, ahol a panoptikumban a Báthori család tagjai elevenednek meg reneszánsz környezetben. Nyírbátorban járva nem mulaszthattuk el az egykori minorita templom meglátogatását sem, hiszen az itt található gazdagon díszített barokk kori Passió-oltárt Krucsay János kisvárdai várkapitány adományozta a templomnak. A harmadik napot egy múzeumpedagógiai foglalkozás zárta, amelynek keretében Szabóné Harcsa Szilvia kalauzolta a diákokat a középkori mesterségek világába.

Az utolsó napot a karosi honfoglalás kori Látogatóközpontban töltöttük el, a településen kerültek elő ugyanis a honfoglaló magyar vezető réteg legkiemelkedőbb leletei. Szabó Péter, a központ igazgatója egy különleges vezetés keretében ismertette meg a gyerekeket a korszak történetével és régészeti leleteivel, izgalmas elbeszéléseket hallhattunk népünk útjáról, a kalandozásokról és a pozsonyi csatáról. Táborunkat kézműves foglakozással és íjászkodással zártuk.

IMG_0457

IMG_0046

IMG_0066

IMG_0211

IMG_0366

IMG_0395

IMG_0546

IMG_0613

IMG_0662