Képességfejlesztés a múzeumban

SÉRÜLT GYERMEKEK ÉS FIATALOK KÉPESSÉGFEJLESZTÉSE A MÚZEUMPEDAGÓGIA ESZKÖZEIVEL

Dr. Bene János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatója és Oláhné Móré Mária, a Kistérségi Szociális Szolgálat intézményvezetője 2012 májusában együttműködési megállapodást írt alá a Rétközi Múzeum, mint muzeális intézmény szolgáltatásainak igénybevételére. A megállapodás célja a felek közötti hosszú távú együttműködés kialakítása annak érdekében, hogy a Rétközi Múzeumban a TÁMOP 3.2.8.B-12/1 pályázat célkitűzései és tevékenységei révén, a múzeumnak a közoktatást és az egész életen át tartó tanulást támogató szolgáltatásainak körében a közoktatási feladatokat is ellátó Fogyatékos Személyek Nappali Ellátásával karöltve, oktatási-képzési szempontból hasznosulva valósuljanak meg a fogyatékkal élők felzárkóztatását, integrálását segítő képességfejlesztő múzeumi foglalkozások
A Vofkori Mária  vezette Rétközi Múzeum a pályázat eredményeként lehetőséget nyújt a formális oktatás támogatására nem formális, informális eszközökkel, szervezi, koordinálja, lebonyolítja a pályázati kiírással összhangban álló tevékenységeket, szolgáltatásokat.
A Kistérségi Szociális Szolgálat  vállalja és törekszik arra, hogy a munkatársak egyetértésével szakmai programjába szervesen beépíti a Rétközi Múzeum nyújtotta lehetőségeket, biztosítva a megállapodás szerinti megfelelő részvételt.

021

Kattintson a képre, galéria nyílik!

Október hónapban el is kezdődtek a múzeumpedagógiai foglalkozások. „Tanító tárgyi örökségünk” speciális foglalkozás-sorozat keretében Kisvárda híres emberei címmel – Dudásné Popovics Angéla vezetésével – Szent László király városunkhoz fűződő kapcsolatáról, valamint Várday István érsek-alkancellár és családja a város, Felső-Szabolcs és az ország életében betöltött történelmi szerepéről szerezhettek ismereteket fiataljaink. Elméleti tudásukat kiegészítve felkeresték a Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda udvarán felállított hermát, a nemrég felszentelt imatermet, a római katolikus templomot, amelynek építését Szent László kezdte el a kunok felett Kisvárda közelében aratott győzelme emlékére. A Vár meglátogatása ugyancsak kapcsolódott e tematikus programsorozathoz.

A „Tanulok, hogy befogadjam” foglalkozás-sorozatban Cini-cini muzsika címmel Hajdú Ágota, a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola zenepedagógusa gyermekdalokkal, mondókákkal fűszerezett játékos népi hangszerbemutatóval kápráztatta el a kicsiket és nagyokat. Az interaktív előadásmódnak köszönhetően a kíváncsiság, az érdeklődés, a jókedvű aktivitás és befogadás jellemezte a programot.

Az autizmussal, egyéb értelmi akadályozottsággal élő gyermekek és fiatalok szociális készségfejlesztését segítik a múzeumpedagógiai tematikus programok. Innovatív eszközeivel jól integrálhatók a sérült gyermekek személyiségfejlesztésébe, ugyanakkor elősegítik intézményünk és a Rétközi Múzeum közötti partnerség erősítését.
A tanév végéig tartó projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az Új Széchenyi Terv keretében valósul meg.

Dionné Dócs Mária
szociálpedagógus
Kistérségi Szociális Szolgálat
Fogyatékos Személyek Nappali Ellátása