BEFOGADÓ MÚZEUM

Sajtóközlemény

A Rétközi Múzeum belső terének rekonstrukciója

Az épület a felújítás előtt és után

3 2816 147 811 1229 3038 DCIM100MEDIA41 DCIM100MEDIA                             42 43   49 50 51 52

Iskolabarát infrastruktúrafejlesztés Kisvárdán

A kisvárdai Rétközi Múzeum saját oktatási és képzési szerepének erősítése érdekében a múzeum épületében jelentős átalakításokat végez: oktatótereket alakít át és virtuális pontokat alakít ki. Ezek a múzeum néprajzi, régészeti, művészettörténeti és helytörténeti gyűjteményének segítségével a Kisvárdán és környékén élő – számos esetben hátrányos helyzetű – tanulók ismereteinek bővítéséhez, valamint az értelmi fogyatékos diákcsoportok fejlesztéséhez járulnak hozzá. A beruházás keretében fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésre is sor kerül.

015

Kattintson a képre, galéria nyílik!

A Rétközi Múzeum Kisvárda egyik legfigyelemreméltóbb épületében, a századfordulón épített zsinagógában található. A bejárati előcsarnokban a holokauszt kisvárdai áldozatainak emléktáblái láthatók. A kiállítások – az épület jellegének megfelelően – egy légtérben, a földszinten és a galérián vannak. A földszinten kizárólag néprajzi anyag található enteriőrökben elhelyezve. Láthat itt az érdeklődő egy teljes kovácsműhelyt, egy szövőházat és egy ajaki házat cifra pitvarral. A 8×2 méteres terepasztalon felépített kis falu – Egyszervoltfalva – érdekes és vonzó látványosságot kínál nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is. Ebben a liliputi falucskában XX. század eleji viseletekbe öltöztetett babák sétálnak. A galérián három állandó kiállítást van: egy XIX. század végi polgári szobabelső, a Mesterek és tanítványok című képzőművészeti kamarakiállítás és a Rétközi ősiségek című régészeti kiállítás. Az állandó kiállítások mellett évente számos időszaki kiállítással is várja látogatóit a Rétközi Múzeum.

2012. november 5-én indítottuk el a „Befogadó múzeum” című projektet, amely az Új Széchenyi Terv keretében, európai uniós forrásból 48 770 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült (TIOP-1.2.2-11/1-2012-0040). Segítségével sajátos adottságainkra építve erősödik majd szerepünk Kisvárdán és környékén, hatékonyabban működünk nem-formális és informális tanulási helyszíneként, és az eddigieknél is eredményesebben tudunk bekapcsolódni a formális oktatás rendszerébe, a képesség- és kompetenciafejlesztésbe.

A 14 hónapos projekt során elősegítjük a digitalizált kulturális örökségi értékekhez való hozzáférést. 2013. december 31-ig, a múzeum épületében három helyen, összesen 130 fő befogadására alkalmas, 384 m-nyi oktatóteret alakítunk át, szerelünk fel korszerű bútorokkal, kreatív eszközökkel, és látunk el a múzeum gyűjteményeihez és kiállításaihoz kapcsolódó tartalommal. A felújított terekben 5 db virtuális pontot helyezünk el.

Az oktatási feladat ellátásához felújítjuk a nagyfelületű, festett mennyezetet és a belső falfelületeket. A Rétközi Múzeum iskolabarát infrastruktúra fejlesztésének része lesz az örökségvédelmi előírások szerinti, hiteles rekonstrukció. A látvány is része lesz a kulturális nevelésnek, és a rekonstrukciós folyamatokból oktatófilm készül

Az épület két szintjén három oktatóteret alakítunk ki a projekt keretében. Az egylégterű földszinti terem közösségi oktatótérré válik, befogadóképessége lehetővé teszi egyszerre több iskolai csoport, akár 100 fő foglalkoztatását is. Méreteiből adódóan többfunkciós: egyszerre kiállítótér, játszóház, foglalkoztató terem. A földszinti közösségi oktatótérből leválasztva alakítjuk ki a pulyasarok névre hallgató, kiscsoportok foglalkoztatására alkalmas teret, ahol kreatív foglalkozásokra, szakkörökre (pl. babaruhavarrás) nyílik lehetőség. A pulyasarok melletti vendégfogadó sarkot ruhatárrá alakítjuk. Az emeleti karzaton, a közönség által jelenleg kihasználatlan helyiség 15 fős csoport fogadására alkalmas speciális oktatóteremmé válik a fogyatékkal élő diákok számára.

Az öt virtuális pont esetében alapvető elvárásként fogalmazódott meg, hogy a kisvárdai Rétközi Múzeum tárgyi emlékeivel együtt élő, azzal szorosan együttműködő informatikai rendszer és az ezt támogató szoftveres rendszer kerüljön kialakításra. Fontos szempont, hogy az állandó kiállítás régészeti, néprajzi, viselettörténeti részeit modern informatikai eszközök segítségével korszerűen, szórakoztatóan és minél interaktívabb formában tudjuk bemutatni az érdeklődőknek.

A fizikai akadálymentesítés keretében a földszinti terek mozgássérültek számára is használhatóvá válnak Az építési beruházás során két rámpa épül: egy a főbejárathoz egy pedig a belső tér szintkülönbségeinek kiküszöbölésére. A jelenleg egészséges látogatók számára is nehezen használható mosdók felújítása, akadálymentessé tétele a fizikai akadálymentesítés másik sarokpontja. Az emeleti szinten a foglalkoztató terem értelmileg akadályozott, kommunikációban korlátozott, autizmussal élő gyermekek számára készül. Az itt elhelyezett virtuális pont speciális, leegyszerűsített grafikus interfész segítségével ismerteti a múzeum digitalizált gyűjteményét.

Infokommunikációs akadálymentesítés során múzeumpedagógiai célcsoportok igényeihez illeszkedő látogatóirányítási és tájékoztatási rendszert alakítunk ki.

A fogyatékkal élők hozzáférését támogató további infrastruktúra fejlesztések keretében számukra a múzeum használatát segítő kreatív eszközöket szerzünk be: tapintható, érzékelhető, kipróbálható műtárgymásolatok, rekonstrukciók, anyagminták.

Biztosítjuk a projekt során létrejövő produktumok online hozzáférhetőségét. A TÉRKÉPTÉR felületen, a Képgalériába a beruházáshoz kapcsolódó fotókat töltünk fel, ahogy haladnak előre a foglalkozások.

További információ:
Dr. Vofkori Mária
múzeumvezető
Rétközi Múzeum
4600 Kisvárda, Csillag u. 5.
06-45-405-154
retkozi@t-online.hu

http://vardaimuzeum.hu/