Kisvárdai Művészeti Napok

2005.05.06. – 2005.05.25.

A kisvárdai Rétközi Múzeum és Baráti Köre, a Weiner Leó Alapfokú Zene- és Művészeti Iskola és a Muzsikáló Gyerekekért Alapítvány, valamint az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhely újra szeretne éleszteni egy, a városban 1987-ben megszűnt rendezvénysorozatot, amely akkor a Pedagógiai és Művészeti Hetek elnevezést viselte.

Nem maradéktalan és mechanikus folytatásáról lenne szó egy több mint másfél évtizede megszűnt rendezvénysorozatnak, hanem elsősorban annak megújításáról, és a következőkről:

A fenti szervezetek össze szeretnék kapcsolni a Kisvárda városában nem csekély erőfeszítéssel működő kulturális intézmények és civil szervezetek munkáját olyanképpen, hogy egy évről-évre ismétlődő rendezvény keretében ünnepélyesen felmutassák az általuk elért eredményeknek legalább egy töredékét. Úgy, hogy szórakoztassanak is vele, de úgy is, hogy neveljenek.

Szeretnék összekapcsolni a képzőművészetet a zenével, szeretnék bemutatni a városnak, a vidéknek, a régiónak azt, amit ebben a két művészeti ágban a város kulturális intézményei és civil szervezetei nyújtani tudnak, és szeretnék megmutatni a kapcsolatrendszerüket, a barátaikat, a fejlődési lehetőségeiket.

A programsorozat által szeretnének nevelni is. Nem titkolt (bár néha utópiának ható) céljuk elérni azt, hogy egy kelet-magyarországi diák (és sok esetben felnőtt is) ne felszólításra és büntetésnek érezve, hanem önként látogasson tárlatot és koncertet, és hogy ebben a mai, nem mindig egyértelmű világban el tudjon igazodni és felismerje az értéket.