XX. század eleji paraszt-polgári szobabelső

A XX. század elejére a mezőgazdasági termelés átalakulása jelentős mértekben megváltoztatta a hagyományos paraszti portát. Ez nemcsak új lakóházak építését, de új lakásbelsők kialakítását is szükségessé tette. Az új lakóházak többnyire házilag égetett nagyméretű téglából épültek, tetejüket cseréppel fedték. A konyha füsttelenítése teljesen átformálta a lakóház belső tereinek funkcióját, de nagymértékben hozzájárult a családi élet, a családtagok elhelyezkedési rendjének átalakulásához is. A konyha központi szerepe azonban továbbra is megőrződött, a család általános tartózkodóhelye maradt. A konyhaberendezés azonban új tálalóbútorokkal gazdagodott. Az új bútorokat helyi asztalosok készítették, vagy a közeli vásárokon szerezték be azokat.

A XX. század elején kialakult paraszti szoba berendezése az új bútordarabok megjelenésével, a bútorok eltérő elrendezésével, a dísztárgyak és újfajta díszítő megoldások használatával lényegében véve paraszt-polgári lakássá változott. A kiállítás egy ilyen korabeli rétközi szobabelsőt mutat be.

A polgárosult szoba bútorai a városi kereskedők által forgalmazott, valamint a helyi asztalosok által készített és árult termékek voltak. A szoba területe megnőtt, ablakai megnagyobbodtak. A bútorok, az ágyak új alakja, és a jóval nagyobb szekrények miatt ezt a szobát kezdték városi minták szerint berendezni. A régi szobában az ágyak egymástól külön, egyvégben álltak, vagy a két szemben levő fal mellett húzódtak. Az új szobában a szoba közepére állítva egymás mellé kerültek, ezáltal az egész szoba berendezése megváltozott. Ez jól megfigyelhető a kiállításban, ahol két egymás mellé állított tömör bükkfa kerettel és dió furnéros betéttel készült ágy látható. Az ágyak mellett kőrisfából készített két kis éjjeli szekrényke található. A régi szekrények helyére gondosabban megmunkált, furnérozott, esetleg faragott díszítésű, drága szekrények kerültek. Általában egy kis asztal is helyett kapott itt, székekkel együtt. Ebben a szobában ez egy nyolcszögletű dohányzóasztalka márványbetéttel, esztergált lábakkal, mellette két ‒ gőzöléssel bükkfából hajlított ‒ thonet székkel. A bal sarokban a tükrös fésülködő asztal ovális tükörrel a nők igényeit szolgálta. A jobb oldalon látható mosdószekrény a fürdőszoba előzménye, de a többi bútorhoz hasonlóan díszes, keményfából esztergált lábon áll, furnérozott, benne található a mosdótál. A szoba padlójára szőnyeget terítettek, a falakra olajnyomatok, fényképek kerültek. Az ablakokra gyári csipkefüggönyöket, általában klöpli függönyt tettek. A szoba megvilágítását a század eleji porcelán asztali lámpák és mellettük a mennyezetről lecsüngő, a városi gázlámpák formáját utánzó petróleumlámpák szolgáltatták.

A kiállításban látható bútorok nagy részét 2003-ban, Bodrog László, kisvárdai lakostól vásárolta meg a Rétközi Múzeum, de találhatók itt 1978-ban, Bodnár Gyuláné, szintén kisvárdai lakostól vásárolt tárgyak is.

Tiszamogyorósi paraszt-polgári (5) Tiszamogyorósi paraszt-polgári (4) Tiszamogyorósi paraszt-polgári (3) Tiszamogyorósi paraszt-polgári (2) Tiszamogyorósi paraszt-polgári (1)           Paraszt-polgári szobabelső