Kovácsműhely

A paraszti közösségek egyik legnélkülözhetetlenebb iparosa a kovács volt. A gazdálkodáshoz szükséges eszközöket készített és javított, szekeret vasalt, ekét, kaszát, sarlót élezett, lovat patkolt, de értett az állatok gyógyításához is.

Az egykor Kisvárdán működött Fekésházi József kovácsműhelyének berendezését, szerszámkészletét, összesen 243 darab tárgyat Makay László vásárolta meg a Rétközi Múzeum számára 1967-ben. A műhely eredetileg Fekete László kovácsmesteré volt és már az 1880-as években is működött. Tulajdonosa ekkortájt készítette a vágtató lovakat ábrázoló cégért, melyet a műhelyt átvevő Fekésházi József is megtartott.

A kovácsműhelyt 1988-ban keltette új életre a múzeumban Fehérvári Béla, Fekésházi András kovácsmester szakmai útmutatásainak felhasználásával, kiegészítve a múzeum gyűjteményében lévő további két kovácsműhely szerszámaival.

A kovácsműhely előterében fedett patkolószín található. Itt áll a patkolóasztal, patkolóbak. Az asztalon a patkoló szerszámok: körömkés, körömvas, körömszedő olló, szögcsípő fogó, körömráspolyok, szögvájó, patkoló csípőfogók, kalapácsok. Itt kaptak helyet a szekér kerekek, amelyekre majd vasráfot kell húzni, a javításra hozott vasfogú borona, az élezésre váró eke.

A képzeletbeli bejárattal szemben áll a kohó, közepén két félkör alakú tűzicipó. A kohó felett füstsátor, amely összegyűjti és elvezeti a kürtőn keresztül a kéménybe a vas hevítése során keletkezett gázokat, egyéb égéstermékeket. Hozzá csatlakozik a kézzel hajtott, körte alakú hatalmas méretű fújtató. Közelében helyezték el a tűzifogókat, kissé távolabb áll a lécből készült szerszámráma, benne a különböző kalapácsok, formázók, steklik. Kicsit arrébb, a fal mellett álló satupadon fogók, kalapácsok, megmunkálásra hozott szekéralkatrészek. A falon menetmetszők, csavarkulcsok, patkók, ollók, kézi fűrész. A kohó előtt áll hatalmas fatőkén a szarvasüllő, amelynek egyik vége kerek, másik vége négyélű. A tőkén tartják a kézi kalapácsot, nekitámasztva pedig az egyik ráverőt (kalapács). A vas alakításának egyik legfontosabb eszköze a kalapács, legsúlyosabb a pöröly, 5-10 kilós, 50-100 cm hosszú nyéllel. Kisebb a félkéz kalapács, 3-4 kilós. Használnak még legalább 7-8 féle kalapácsot, attól függően milyen munkafolyamathoz kell.

Egy jól felszerelt kovácsműhelyben nagyon sokféle munkát végeztek. A patkoláson kívül volt ott ekejavítás és élezés, ráfhúzás, hámfa- és fahenger vasalás, kaszaüllő, kaszakalapács, széna- és szalmavágó készítés, boronába hanttörő fogak készítése, és még hosszan sorolhatnánk. Egy ügyes kovácsmester szinte egy paraszti üzem teljes vasipari szükségletét el tudta készíteni.

Kovácsműhely (1) Kovacsmuhely (2) Kovacsmuhely (3) Kovacsmuhely (4) Kovacsmuhely (5)         Kovácsműhely