RÉGÉSZET NAPJA 2020

1956-ban Papon, a homokbányában honfoglaláskori lovas sírok leletei kerültek elő. Több sír is elpusztulhatott a bányászás során, de a Magyar Nemzeti Múzeum régésze, Kralovánszky Alán 7 sírt tudott megmenteni.

1963-ban Dögében, kerítés ásása közben, 60-70 cm mélységben csontvázra bukkantak egy gyümölcsösben. Makláry Béla pedagógus jelentette a leleteket Makay Lászlónak, aki értesítette a Jósa András Múzeumot. A női váz koponyatájékon ezüst fülbevaló, karjain bronz karperecek kerültek elő. Az 1966-os leletmentések során további egy női, egy férfi és egy gyermek sírját mentette meg Németh Péter régész, majd 1980-ban további temetkezések kerültek feltárásra.  A sírok egy 10-11. századi köznépi temetőhöz tartozhattak.

1966-ban Kisvárdán, a Nagyboldogasszony utcában vályogvetés közben csontvázra bukkantak. A megtaláló bejelentette a kisvárdai Vármúzeum felé a leletet, majd a Jósa András Múzeumból Németh Péter régész kiszállva, további három sírt tárt fel. A temetkezések a 4. századra keltezhetőek és a római császárkori szarmatákhoz köthetők.

Kapcsolat

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.