Időszaki régészeti kiállítások a Rétközi Múzeumban

A kisvárdai Rétközi Múzeumban két régészeti kiállítást tekinthetnek meg jelenleg látogatóink. A Földrejtette kincsek – Bronzkori leletegyüttesek a Tisza-vidéken és Az avar kor – Madártávlatból című kiállítások öt múzeum anyagát tartalmazzák, és a szolnoki Damjanich János Múzeumból érkeztek Kisvárdára azért, hogy bemutassák az őskor és a népvándorláskor kiemelkedő régészeti leleteit.

A Kárpát-medence keleti része a késő bronzkor időszakában (Kr.e. 1500-900) Európa egyik legjelentősebb kulturális és fémműves központja volt. A környékbeli rézbányákra épülve a Felső-Tisza-vidék hatalmi központjaiban virágzó kultúrák létesültek, így napjainkra több száz olyan leletegyüttest ismerünk erről a területről, amelyek változatos összetételű, művészi kivitelezésű bronz- és aranytárgyakból, vagy kiemelkedő minőségű, szépen megmunkált kerámiaedényekből állnak. Ezeket a bronzkincseket egykori tulajdonosaik elkülönítve, folyók, tavak, mocsarak mélyére, sziklaüregekbe, hasadékokba vagy éppen földbe ásott gödrökbe helyezték el. A bronzkincsek változatosságáról és elrejtésük lehetséges okairól mesél a Földrejtette kincsek című kiállítás.

DSC_7166

Az avar kor – Madártávlatból című tárlat egy olyan korszakot mutat be, amikor a Kárpát-medence történetében először egyesült egyetlen hatalom alatt az Alföld, Erdély és a Dunántúl. Az Avar Birodalom időszaka 568-tól egészen a 9. század első harmadáig tartott, ekkor egy korábban ismeretlen nép élt ezen a területen. Fülkesírok, padmalyos sírok, lovas temetkezések – néhány érdekesség az avar kori temetkezési szokások közül, amelyekkel nagy sírszámú temetőikben találkozhatunk. A sírokban olyan leletek – bizánci ékszerek, díszes övgarnitúrák és a tárgyakon egységesen megjelenő griffes-indás motívumok – találhatóak, amelyekhez hasonló sem volt korábban a Kárpát-medencében. A kiállítás az avarok kiemelkedő leletegyüttesein keresztül mutatja be egy kevéssé ismert korszak történetét.

színes_fehér       boglárka

A KIÁLLÍTÁSOK NYITVA TARTÁSA:

2019. OKTÓBER 3. – DECEMBER 10.,

HÉTFŐTŐL – PÉNTEKIG, NAPONTA 10.00–16.00 ÓRA KÖZÖTT.