Rézmozsár és ütője – 2023.január

                                                                                                      

        

A rézmozsár méretei: magassága: 11 cm, aljátmérő: 7,4 cm, szájátmérő: 12,3 cm.

Az ütő méretei: hossza: 21,6 cm, végátmérő.: 4 cm.

Leltári száma: 73.9.6.1–2.

 

A mozsár üreges eszköz, amely legtöbbször fából vagy kőből készült. Ezek a tárgyak Európában és más kontinenseken máig használatosak fűszerek és más élelmiszerek aprítására, törésére, porítására.

A famozsarakat három méretcsoportban használták, a nagyméretű mozsarakban hántolták a kölest, árpát, búzát, hajdinát, a kisebb mozsarak (20–40–60 cm magas) máktörésre, bors- és paprikatörésre szolgáltak. A legkisebb méretcsoport, a 20 cm-nél kisebb, kis álló fűszertörő, borstörő, sótörő, fokhagymatörő vagy kávétörő mozsarak voltak.

A felhasznált fűszerek bővülésével, a technika fejlődésével, a famozsarak mellett, elterjedtek az öntöttvas- és rézmozsarak is. Az 1850-es években nemesi és polgári hatásra már a paraszti háztarásokban is megjelentek. Olykor előfordult, hogy a rézmozsarak falát karcolással díszítették.

A hó műtárgyának választott rézmozsarat és ütőjét 1973-ban Makay László vásárolta, több másik tárggyal együtt, Patakfalvi Béla kisvárdai lakostól. Anyaga sárgaréz, teste háromnegyed része hengeres, szájrésze ívesen kihajlik, fogói szögletesek, az oldalak ívesek. A közép részen széles gyűrűben vastagabb, a gyűrű felett és alatt körbefutó 1+2+1vékony karcolás látható. Az ütőjének végei vánkosak, közepe vastagított.

 

 

 

Kapcsolat

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.