Cukortartó

A háztartások tárgykészletében fontos szerepet töltöttek be a tárolóedények, melyek közül a kerámiák a szilárd és folyékony anyagok eltartásának kedvelt eszközei voltak. Több keménycserépgyár is gyártotta őket, különböző nagyságban, formában, sokszor sajátos díszítéssel. 

Ebből a hagyományos formájú cukortartóból két azonos megjelenésűt és gyártásút is őriznek a megye múzeumai: egyet Tiszavasváriban, egyet pedig Kisvárdán. Ez a kisvárdai példány ép, a tiszavasvári fedele repedt és ragasztott. A csonka kúp alakú, szájpereméből kiemelkedő füllel készített edény mindkét oldalát azonos, szabadkézzel festett ábra díszíti: egy középen elhelyezett, nagy bordó rózsa, mellette két oldalt pedig egy-egy sárga közepű, kék szirmú virág zöld levelek között. Az edény pereme alatt vékony barna csík fut körbe. A cukortartó fedelén, a peremen és a középen elhelyezett fogógomb körül húzott vékony barna csík között ugyanez a virágmotívum ismétlődik meg két alkalommal. A fedél közepén lévő fogógomb felső része barnára festett. Az edény aljára zöld színű hollóházi márkajegyet pecsételtek, mely szerint annak gyártási ideje az 1920-as évekre esik.

A nyírbátori múzeumban is őriznek egy hasonló fedeles cukortartót, amely csak abban különbözik a másik kettőtől, hogy a tetején lévő minta nem ismétlődik, helyette maga a virágok nélküli inda tölti ki a rendelkezésre álló teret. Bár márkajegy nincs rajta, a ráfestett motívumok nem zárják ki ugyanonnan való származását, az eltérések akár egy másik kéz által való festésnek is betudhatók.

 

Kapcsolat