Diószegi Balázs festőművész alkotásai

Diószegi Balázs (1914–1999)

Diószegi Balázs 1914. november 14-én született Kunszentmiklóson. Szülei – id.Diószegi Balázs és Csabai Krisztina – 1914 februárjában, a világháború kitörésének évében kötöttek házasságot. Apját még fia születése előtt besorozták. Három év múlva Belgrádban hősi halált halt.

A gyermekét egyedül nevelő édesanya a Diószegi nagyszülők házába kényszerült, ahol a konok kunparaszti mentalitás légkörében nem érezte jól magát. Ez a családi környezet mély nyomokat hagyott a gyermek Diószegi Balázsban is. Az érzékeny kisfiú nevelésében az édesanyjának sokat segített barátnője, Czéh Lídia. Az ifjú Balázs neveltetésére a rideg kunparaszti környezet és a nők szeretetének ellentmondásos kettőssége nyomta rá bélyegét. Ezt a kettősség végigkísérte Diószegi egész életét.

Elemi iskoláit és a gimnáziumot szülővárosában végezte. 1933-ban érettségizett a Baksay Sándor Reálgimnáziumban. Még abban az évben felvették a Budapesti Képzőművészeti Főiskolára, Rudnay Gyula osztályába. 1938-ban szerzett középiskolai rajztanári diplomát.

Ezt követően tanári állásokat vállalt Debrecenben (1938–1939), Miskolcon (1940-1941), Újvidéken (1941–1943). Hosszabb időre a Nyíregyházi Állami Tanítóképzőben (1943–1957) állapodott meg. A nyíregyházi 15 év meghatározó volt számára. Ezalatt érett meg benne a felismerés, hogy neki a „feketeruhás parasztok” életét kell megfestenie.

Szerencsés véletlen volt, hogy 1957-ben Kiskunhalasra költözött. Halász Géza iskolaigazgató, aki maga is amatőr festő volt, az elkövetkező évtizedekben nagy alkotói szabadságot biztosított számára. Kiskunhalas befogadta a különc művészt, a „város festője” lett. Itt bontakozott ki a maga teljességében művészete. Az 1960-as években „véglegessé” formálódott témavilága és formakultúrája is. Az 1970-es évektől 15 éven át tartó érett alkotókorszak következett. Ezekben az években születtek fő művei.

Diószegi Balázs 1962-ben nősült meg. 1963-ban megszületett Olga nevű lánya. (Egyik róla készült festmény szerepel ezen a kiállításon.)

Életében számos hivatalos elismerésben részesült. Ezek közül a legjelentősebb az 1980-ban elnyert Munkácsy-díj. Kiskunhalas városa Pro Urbe (1980) díjjal tüntette ki, és díszpolgárává választotta (1998).

Életében több mint 50 egyéni kiállításon mutathatta be műveit.

Diószegi Balázs hosszas betegség után 1999. február 1-én, Kiskunhalason hunyt el. Kunszentmiklóson édesanyja mellé temették.

Ma Kisvárdán a Rétközi Múzeumban, Kunszentmikóson és Kiskunhalason a  Thorma János Múzeumban található önálló Diószegi gyűjtemény.

Kapcsolat

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.