Dr. Csontó Lászlóné babakiállítása

2008.09.11. – 2008.12.01.

Dr. Csontó Lászlóné Éva Nyíregyházán született. Kisvárdán nőtt fel egy négygyermekes családban, és a sors rendelése folytán maga is négy gyermekes családanya lett. Akkor kezdett babákat gyűjteni, amikor a gyermekei lassan kirepültek a családi fészekből.

A játékok – és a játékok körén belül a babák – szeretete szorosan összefügg hivatásával, hisz Éva óvodapedagógus. Maga is készített és készít játékokat gyermekeinek és tanítványainak. Ezekből sokat megőrzött gyűjteménye számára “filléres emlékként”. Gyűjteményének minden egyes darabja a kedvence, mert Éva szerint mindegyiknek nemcsak külön története, hanem egyénisége és lelke is van.

Gyűjteményében már a világ majdnem minden tájáról vannak babák, Franciaországtól egészen Japánig. Egyik babájának ruháját az orosz cári udvar szabósága varrta, mégpedig a cár ruhájának anyagából.

DrCsonto

Részlet a kiállításból

Munkahelyén, az óvodában rögtönzött babakiállítás van, többnyire az évszaknak megfelelő babákból. A Rétközi Múzeumban rendezett kiállításán a népviseletbe öltözött és a bálozó babák mellett helyet kapnak a saját készítésűek is.